tran, źródło, zdrowia, urody
Objawy Tran źródło zdrowia i urody przyczyny. Leczenie tylko z jednym- odrażającym zapachem i wstrętnym smakiem. Zmuszane poprzez rodzica do. Definicja Tran źródło zdrowia i urody słownik.

Czy przydatne?

Co znaczy Tran źródło zdrowia i urody

Definicja z ang. Tran source of health and beauty, z niem. Tran Quelle der Gesundheit und Schönheit.

Co to znaczy:Jeszcze nie tak dawno prawie każde dziecko kojarzyło tran tylko z jednym- odrażającym zapachem i wstrętnym smakiem. Zmuszane poprzez rodzica do picia kilku łyżek tranu na dzień, w konsekwencji-znienawidziło jego smak, a w dorosłym życiu unikało jak ognia. Stąd w ostatnim stuleciu odnotowano 85% spadek spożywania tranu. Specjaliści jednak coraz częściej podkreślają konieczność powrotu do dawnych zwyczajów – w szczególności w sprawie spożywania tranu i jego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.    Czym jest tran?  Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza albo innych ryb z rodziny dorszowatych . Posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E.    Właściwości tranu.  Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu i naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Tran stosowany jest jako środek leczniczy w awitaminozach A i D, a również przy krzywicy. Ponadto w dermatologii, w różnych postaciach – najczęściej jako 40% maść tranowa. Tran jest naturalnym bogatym źródłem tych kwasów, które wspomagają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziałają osteoporozie, łagodzą symptomy astmy i łuszczycy, a również poprawiają koncentrację i pamięć. Ponadto tran to naturalne źródło witamin A, D i E, które chronią wzrok, zapobiegają tak zwany kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka a również nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry i wysychaniu błon śluzowych. Ponadto  wzmacniają uzębienie i kości a również wspomagają wzrost.  Tran zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, które są bardzo pomocne w schorzeniach kardiologicznych, zaburzeniach pracy serca i wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. W naturze oprócz tranu te kwasy występują również w tłustych rybach, np. w łososiach, makrelach czy sardynkach, lecz akurat ryb jemy nie tylko zbyt niewiele, lecz z roku na rok coraz mniej. I coraz częściej mamy kłopoty z układem sercowo-naczyniowym, nadwagą i cholesterolem.  Warto zauważyć, ze kwasy Omega 3 zawarte w tranie nie tylko idealnie chronią serce, lecz również wspaniale pielęgnują kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, autorzy "Diety Płaskiego Brzucha" przypisują im wielkie znaczenie wyszczuplające okolice talii. Dla kogo tran?  Tran dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w takich porach roku, gdy szczególnie jesteśmy narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie odczuwają dzieci i młodzież w okresie dojrzewania ( miedzy innymi stosowany jest w kuracjach trądziku), ludzie chorzy, zestresowani i osłabieni i osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy. U dzieci tran wzmacnia uzębienie i kości, działa przeciwkrzywicznie, wspomaga wzrost. Tran należy spożywać w okresie niedużego nasłonecznienia (jesień / zima / wiosna), profilaktycznie 1-2 kapsułki na dzień poprzez czas miesiąca, by wzmocnić odporność i odczuć korzystne jego właściwości na funkcjonowanie naszego organizmu.    Dawno temu i dziś.  W latach 60. i 70. XX wieku, w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był podawany dzieciom w przedszkolach w formie nieprzetworzonej (płynnej). Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek. Walory tranu od dawna doceniają Skandynawowie, którzy żyjąc w trudnych warunkach klimatycznych, profilaktycznie przyjmują tran na wzmocnienie odporności. Ostatnio docenili tran również Brytyjczycy – brytyjskie dzieci będą dostawać tran w szkole. Ma to poprawić ich umiejętności umysłowe, koncentrację, a również zachowanie w klasie.  gdyż większość z nas nie dostarcza odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 w diecie, naukowcy zalecają wykorzystywanie codziennej suplementacji w wysokości 1,000 mg EPA i DHA.  Na szczęście dziś możemy zapomnieć o specyficznym smaku i zapachu tranu- jest gdyż kilka opcji równie„zdrowych” -kapsułki tranowe albo tran smakowy ,dlatego już nie musimy „uszlachetniać” tranu domowymi sposobami, dodając sok z cytryny czy z malin. Tran miętowy smakuje prawie jak cukierki "pinie", a cytrynowy czy  truskawkowy naprawdę jest smaczny. Uwaga! Jeśli nawet po połknięciu drażetki z tranem nie czujesz się komfortowo i czujesz jego smak w ustach, spróbuj przechowywać lek w zamrażalniku i przyjmować go jedynie w trakcie trwania posiłku. nie rozgryzaj kapsułki i popijaj ją sporą ilością płynów.  Zachęcam wszystkich-młodych i starszych do spożywania tranu. Myślę, iż powrót do starej, sprawdzonej sposoby przyniesie sporo korzyści- już nasze babki wiedziały, iż  tran to źródło zdrowia i urody, a liczne badania naukowe pokazują, iż sporo w tym racji!   Anna Słomińska Specjalista Zdrowia Publicznego    

Czym jest Tran źródło zdrowia i urody znaczenie w słowniku Leczenie i skutki T .