dachardy co to jest
Przyczyny Disachardy objawy. Leczenie powodu kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych, które.

Czy przydatne?

Definicja Disachardy

Co to jest: Disacharydy (dwucukry) Powstają z powodu kondensacji dwóch cząsteczek cukrów prostych, które łączą się ze sobą wiązaniem glikozydowym (są zatem oligosacharydami). Mają właściwości zbliżone do właściwości cukrów prostych. Nie wszystkie są cukrami redukującymi. Ulegają hydrolizie. Powszechnie występującymi disacharydami są: sacharoza, maltoza, laktoza.Sacharoza (powstaje z powodu kondensacji cząsteczki glukozy z cząsteczką fruktozy, występuje w burakach cukrowych i trzcinie cukrowej, u roślin forma transportowa cukru).Maltoza (powstaje dzięki kondensacji cząsteczek glukozy, obecna w nektarze niektórych kwiatów, jest wytworem pośrednim hydrolizy skrobi).Laktoza (tworzy się z połączenia cząsteczki glukozy z cząsteczką galaktozy, składnik mleka ssaków).

Czym jest Disachardy znaczenie w słowniku Objawy i skutki D .

  • Dodano:
  • Autor: