Co to jest:
Korzystne Negatywne • spożywane są poprzez człowieka z racji na walory smakowe i zapachowe (jadalne grzyby kapeluszowe);• używane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru (drożdże), serów pleśniowych (pędzlaki), alkoholu (drożdże), kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak); używane są w produkcji antybiotyków (na przykład penicyliny wytwarzanej poprzez wybrane pędzlaki) i niektórych witamin z grupy B;• porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, wybrane służące są jako zioła (płucnica);• wybrane grzyby używane są w walce biologicznej. • wywołują choroby roślin uprawnych (((na przykład rdza zbożowa, zgnilizna ziemniaków, rak ziemniaków, mączniaki) i ludzi i zwierząt (grzybice);• mogą być powodem zatruć (((((na przykład zatrucie muchomorem sromotnikowym albo sporyszem wytwarzanym poprzez buławinkę czerwoną);• powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych i materiałów przemysłowych
Czym jest Znaczenie dla człowieka znaczenie w słowniku Objawy i skutki Z .