kolorowo owocowo przede co to jest
Objawy owocowo, przede wszystkim przyczyny. Leczenie najwięcej , ponieważ korzyści są niezliczone.

Czy przydatne?

Co znaczy Kolorowo, owocowo, przede wszystkim zdrowo!

Definicja z ang. Colorful, fruit, above all, healthy!, z niem. Bunt, Obst, vor allem gesund!.

Co to znaczy: Właśnie rozpoczął się sezon na owoce. Warto jeść ich jak najwięcej , ponieważ korzyści są niezliczone-zdrowa cera, promienny uśmiech, lepsze samopoczucie. Światowe organizacje zdrowia  zalecają zjadanie od 3-5 owoców na dzień, bo niskie spożycie owoców i warzyw należy do 10 ryzyk powodujących przedwczesną śmierć. Anglicy mawiają „One apple a day keep your doctor away”(*) i sporo w tym prawdy. Owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik i ochronne proteiny dla organizmu. Ponadto są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, poprawiają przemianę materii, dostarczają wapna, fosforu, mikro- i makroelementów, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się z powodu palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne i zanieczyszczenia. Jagody dla tych, co chcą mieć sokoli wzrok.  Wśród owoców to właśnie one wyróżniają się największą ilością antocyjanów. Jagodom nadają one głęboką granatową barwę, a Twoje oczy chronią przed atakiem wolnych rodników. Owoce te powinny znaleźć się w diecie osób pracujących w nocy, ponieważ poprawiają ostrość widzenia po zapadnięciu zmroku. Jedną z ważniejszych zalet przyjmowania czarnej jagody jest wyraźna poprawa przepływu krwi w naczyniach żylnych (szczególnie kapilarnych) i zwiększanie ich szczelności. Badania pokazały, iż antocyjany zawarte w jagodach, chronią ściany żył i kapilar przed wzrostem przepuszczalności, powodowanym poprzez nadciśnienie. Co więcej,wyciąg z jagód spowalnia mechanizm tworzenia się zaćmy u osób starszych. Może także uchronić je przed chorobą Alzheimera, ponieważ zawarte w jagodach związki poprawiają komunikację pomiędzy neuronami w mózgu. Antocyjany to również silna tarcza antynowotworowa, zmniejszają one ryzyko między innymi raka płuc, a również  zapobiegają powstawaniu nowotworów jelita grubego. Ponadto owoce borówki, z racji na działanie ściągające garbników, są rekomendowane wewnętrznie przy biegunkach (szczególnie u dzieci) i zewnętrznie w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Co ciekawe owoce czarnej jagody pomagają w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Truskawki  dla tych co pragną mieć piękną cerę i włosy.  Wystarczy zjeść garść tych owoców, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Mają jej więcej niż cytryny czy grejpfruty. Kwas askorbinowy wygładza skórę, ponieważ wspiera syntezę kolagenu, jej naturalnego rusztowania. Witamina C jest także mocnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed starzeniem i nowotworami, a cerę przed zmarszczkami. Truskawki zawierają dużo salicylanów, które obniżają gorączkę i działają przeciwbólowo. To związki, które znajdują się w aspirynie, dlatego nie jedzcie za wiele truskawek, jeżeli jesteście uczuleni na ten lek. Pektyny z truskawek oczyszczają jelita z resztek pokarmu i dobrze wpływają na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dlatego truskawki powinny znaleźć się w diecie osób, które chcą obniżyć masę ciała. Gdyż zawierają wiele żelaza, są szczególnie sugerowane kobietom.    Jeżyny ,aby mieć serce jak dzwon. Im ciemniejszy jest kolor owoców, tym więcej mają one antocyjanów. Barwniki te nie tylko chronią komórki przed nowotworami, lecz dbają o Twoje serce. Poprawiają krążenie krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Zapobiegają także miażdżycy, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jeżyny dzięki zawartemu w nich manganowi wspomagają mechanizm krzepnięcia krwi. Pierwiastek ten przyda Ci się w przypadkach stresowych, ponieważ reguluje pracę układu nerwowego, ułatwia również wchłanianie składników odżywczych. Jeżyny włącz do diety, jeżeli masz problemy z tarczycą, ponieważ mangan bierze udział w produkcji jej głównego hormonu, tyroksyny. Najlepiej jedz je po posiłku, ponieważ mają doskonały wpływ na przewód pokarmowy. Chronią go przed bakteriami i stanami zapalnymi i poprawiają trawienie.    Wiśnie-,aby być zdrowym jak ryba. Głęboko bordowy kolor wiśni świadczy o bezcennych wartościach odżywczych i o tym, iż zawierają jeden z naszych najskuteczniejszych antyoksydantów w formie bioflawonu. Ponadto są źródłem witaminy C i karotenu. Owoce te są gdyż dobrym źródłem potasu, wapnia i magnezu - pierwiastki te wzmacniają pracę mięśnia sercowego. W wiśniach możemy znaleźć witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Kwaśne wiśnie mają działanie pobudzające mechanizmy trawienne i ruchy jelit. Ponadto działają przeciwzapalnie.    Maliny dla każdego chłopaka i każdej dziewczyny. Maliny - są źródłem witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków mineralnych. Im więcej witaminy C, tym aromatyczniejsze owoce. Maliny mają także właściwości lecznicze, zarówno owoce jak i liście, służące są jako środek na przeziębienie. A to dlatego, iż zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Sok z tych owoców pij w czasie przeziębień. Pomoże Ci pokonać kaszel i rozgrzeje, ponieważ maliny działają napotnie. Maliny zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cukru i cholesterolu, spowalniając ich wchłanianie w jelitach. Pomoże Ci schudnąć, bo w kontakcie z wodą wypełnia jelita i zwalcza uczucie głodu. Najwięcej cennych substancji zawierają maliny, które rosną w lesie. Maliny ponadto uważane są za jedno z najlepszych źródeł błonnika wśród owoców i dlatego mają właściwości przeczyszczające. Są synonimem zdrowia i piękna.   -,aby trochę poeksperymentować z owocami i się nimi „ nie przejeść”, zachęcam do robienia koktajli owocowych i picia świeżo wyciskanych soków owocowych, które zachowują wszystkie właściwości świeżych owoców: naturalny smak i zapach, a również witaminy i sole mineralne. Soki naturalne są  gdyż znakomitym  źródłem oczyszczania i alkalizowania organizmu. Pamiętajmy zatem, iż odpowiednia liczba porcji owoców zjedzonych w ciągu dnia pomoże zapobiegać wielu schorzeniom i zapewni nam  zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie. Jeszcze jedna tylko uwaga-surowe owoce(na przykład jabłka) warto jeść ze skórką, bo to właśnie w niej znajduje się krzem, pierwiastek ważny dla zachowania dobrej kondycji paznokci, włosów i skóry. Drogim czytelnikom życzę smacznego, w czasie gdy  biegnę przekąsić coś zdrowego… Anna Słomińska Specjalista Zdrowia Publicznego   (*)jedzenie  jednego jabłko na dzień, trzyma cię z dala od lekarza   Patrz również konferencje i szkolenia.  

Czym jest owocowo, przede wszystkim znaczenie w słowniku Leczenie i skutki K .

  • Dodano:
  • Autor: