glutenu menu co to jest
Objawy MENU BEZ GLUTENU przyczyny. Leczenie małe dzieci i dzięki wykorzystaniu leczenia.

Czy przydatne?

Co znaczy MENU BEZ GLUTENU

Definicja z ang. MENU NO GLUTEN, z niem. MENU kein Gluten.

Co to znaczy: Jeszcze do niedawna sądzono, iż celiakia dotyka wyłącznie małe dzieci i dzięki wykorzystaniu leczenia antyalergicznego można ją wyleczyć. Na szczęście, świadomość występowania nietolerancji glutenu i wiedza jak z nią postępować z roku na rok wzrasta, a spis zakazanych wytwórów się kurczy.   Celiakia to schorzenie o podłożu genetycznym, polegające na trwałej nietolerancji glutenu – białka zawartego w zbożach. Aktualnie szacuje się, iż w Polsce choruje na nią 380 tys. ludzi (około 1% społeczeństwa), ale liczba ta stale wzrasta. Mimo panującego powszechnie przeświadczenia, nie to jest choroba dziecięca, ani alergia pokarmowa, którą można wyleczyć. Może ujawnić się w każdym wieku: we wczesnym dzieciństwie po wprowadzeniu glutenu do diety, a również w momencie dorastania, ciąży, silnego stresu albo innych czynników. Najczęściej diagnozuje się ją u osób w średnim wieku, miedzy 30. a 50. rokiem życia, a nawet później. Jedyną sposobem leczenia celiakii jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Jeszcze kilka lat temu osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją na gluten musiały wyeliminować ze swej diety bardzo sporo wytwórów. Bezglutenowcy nie mogą jeść gdyż wytwórów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a również pszenżyto i orkisz i wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Zakazane jest zatem spożywanie klasycznej mąki, makaronów, pieczywa, ciastek, płatków zbożowych, a również niektórych konserw, wyrobów mlecznych czy sosów. To są produkty, które bardzo trudno zastąpić innymi wyrobami. Na szczęście, od lat liczba artykułów pozbawionych glutenu stale wzrasta, a chorzy mogą coraz bardziej urozmaicać własną dietę. Gluten może występować w wielu artykułach, po których nie spodziewamy się jego obecności – w wędlinach, nabiale, czy nawet herbacie. Najważniejsze jest wyrobienie w sobie nawyku dokładnego czytania etykiet na produktach i zapoznanie się z odpowiednimi oznaczeniami. W najwyższym stopniu zaufanym jest symbol przekreślonego kłosa z określeniem wytwór bezglutenowy. Dzięki oznaczeniom, chorzy na celiakię mogą włączyć do swojej diety produkty z zakazanych wcześniej kategorii: jogurty, wędliny, ciastka, a nawet pieczywo, czy mąkę. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom i obawom rodziców, postanowiliśmy również oznaczyć nasze produkty jako bezglutenowe – mówi Renata Łuczyńska-Bogusz, Brand Manager marki Crispy Natural. W gąszczu dostępnych na półkach wytwórów, znacznie ułatwi to wybór artykułów nie tylko pozbawionych glutenu, lecz i innych alergenów i konserwantów – dodaje. Dzięki rozwojowi medycyny i diagnostyki, a również wzrostowi liczby dostępnych wytwórów bez zawartości glutenu, dieta chorych na celiakię nie musi odbiegać od metody żywienia osób zdrowych, a usłyszenie diagnozy nie powinno powodować już niepokoju i silnego stresu. Miejmy nadzieję, iż coraz więcej producentów dostrzeże konieczność wprowadzenia do swojego asortymentu wyrobów specjalistycznych, co z pewnością polepszy komfort życia wielu osób. Tagi: Celiakia

Czym jest MENU BEZ GLUTENU znaczenie w słowniku Leczenie i skutki M .

  • Dodano:
  • Autor: