zdrowie wszystkich kolorach co to jest
Objawy we wszystkich kolorach przyczyny. Leczenie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią.

Czy przydatne?

Co znaczy Zdrowie we wszystkich kolorach herbaty

Definicja z ang. Health in all colors of tea, z niem. Gesundheit in allen Farben des Tees.

Co to znaczy:  Była kiedyś przywilejem cesarzy i królów, a jej picie stawało się na dworach prawdziwą ceremonią. Herbata – znana w Chinach od 4 tys. lat, do Europy trafiła na początku XVII wieku i początkowo traktowana była wyłącznie jako lek. Dziś jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Delektując się jej smakiem i aromatem, zapominamy regularnie o bogactwie jej walorów zdrowotnych. Camelia sinensis – roślina, której liście stosowane są do produkcji herbat, zawiera mnóstwo związków biologicznie czynnych, pierwiastków śladowych i witamin. Moment zebrania liści i pąków i odmienne metody ich obróbki, wydobywają z niej cały wachlarz różnorodnych, cennych dla zdrowia właściwości. Aczkolwiek wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny – to właśnie od mechanizmów zastosowanych do jej przygotowania zależy, czy stworzenie herbata czarna, czerwona, zielona czy biała.   Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kilku filiżanek tego szlachetnego napoju. Najpopularniejsza na naszych stołach jest odmiana czarna. Warto jednak przyjrzeć się również innym „kolorom” herbaty. Każdy z nich smakuje inaczej i inaczej wpływa na nasz organizm. Dlatego możemy wybrać herbatę nie tylko w najwyższym stopniu odpowiadającą nam smakiem, ale również najlepiej dostosowaną do naszych potrzeb zdrowotnych.   Trzeba pamiętać, iż by w pełni wykorzystać dobroczynną moc naparu, należy dołożyć staranności przy jego przygotowaniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na długość parzenia, temperaturę i miękkość wody. Herbatę należy pić tuż po przyrządzeniu, nie pozostawiając w naparze listków, które mogą nadać napojowi gorzkawy smak.   Zielona   Do uzyskania tego rodzaju herbaty nie stosuje się procesu fermentacji. Listki, tuż po zerwaniu, poddaje się suszeniu, co pozwala zachować nieporównywalnie więcej cennych składników i delikatniejszy smak, niż w herbatach czarnych. Napar z zielonej herbaty zawiera witaminy C, E, B, a również sole mineralne i garbniki.   Właściwości:   posiada mocne działanie przeciwutleniające – zapobiega i hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zapobiegając przeziębieniom i wzmacniając odporność, chroni przed zawałam serca i przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój i stabilizujące nastrój, posiada właściwości przeciwwrzodowe, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje nadkwasotę żołądka, chłodnego naparu używa się do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek i powiek.   Przygotowanie:   Okres zaparzania zależy od twardości wody i rozdrobnienia listków. Przy twardszej wodzie i dużych listkach powinien być odpowiednio dłuższy. Zielone herbaty zalewa się wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza.   Większość zielonych herbat powinno się parzyć dwu, a nawet trzykrotnie, za każdym razem wydobywając z naparu inny smak i właściwości. Pierwsze parzenie, dające napar pobudzający, powinno być zawsze krótkie i trwać ok. 3 min.. Przekroczenie tego czasu sprawia, iż herbata nabiera gorzkawego posmaku. Najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Ma delikatniejszy aromat i działanie uspokajające. Drugie parzenie może być dłuższe – dlatego uzyskuje się mnóstwo cennych składników.   Czerwona (Pu-Erh)   Herbata czerwona ma swoich zwolenników z racji na bogaty, lekko korzenny smak i intensywny aromat. Ceniona jest również za całą gamę związków mineralnych, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka. Zawarte w niej substancje wspomagają wydzielanie soków trawiennych i pobudzają pracę jelit. Wpływa to na szybszy metabolizm zmniejszając liczba tłuszczu w tkance podskórnej.   Działanie:   ·         efektywnie zwalcza nadwagę, ·         reguluje przemianę materii i funkcjonowanie układu pokarmowego, ·         przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi konsekwencje jego spożycia, ·         wspomaga i wzmacnia wątrobę, ·         obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, ·         ma właściwości moczopędne, ·         dzięki zawartości fluoru efektywnie zapobiega próchnicy, ·         wpływa pozytywnie na nastrój, pomaga w koncentracji, poprawia pamięć, wzmacnia organizm.   Przygotowanie:   Herbata ta dobrze znosi wyższą temperaturę wody i dłuższe parzenie. Powinna być zalewana wodą o 90-100 stopniach Celsjusza, a najlepszy okres przygotowania naparu powinien trwać od 3 do 7 min.. Dłużej należy parzyć gatunki z sporymi liśćmi. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, gdyż herbata ta – podobnie jak zielona – w każdym następnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.   Biała   Uważana za w najwyższym stopniu wykwintny, cieszący się największym uznaniem koneserów, gatunek herbaty. Liście na białą herbatę zbiera się ręcznie, z młodych, nierozwiniętych jeszcze pąków rośliny. Nie są one poddawane żadnym procesom, poza tradycyjnym suszeniem. okres zbiorów ogranicza się jedynie do wczesnej wiosny. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem, aby zapobiec wykształceniu się w liściach chlorofilu. Wszystko to skutkuje, iż biała herbata traktowana jest jako wytwór ekskluzywny i należy do najdroższych herbat na świecie. Ma aksamitny, subtelny smak i posiada niesamowite właściwości lecznicze.   Działanie:   dzięki dużej zawartości teiny idealnie orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację; poleca się ją zamiast picia kawy, od której jest wiele zdrowsza, z racji na wielką liczba polifenoli, opóźniających mechanizmy starzenia w komórkach, nazywana jest eliksirem młodości, ma wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne - przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych; jej picie zaleca się szczególnie osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, minimalizuje ryzyko zapadania na choroby serca i naczyń krwionośnych, chroni przed zawałem, miażdżycą, obniża poziom złego cholesterolu i poprawia krążenie krwi, hamuje powstawanie wolnych rodników i zapobiega zmarszczkom, redukuje napięcie i stres, oczyszcza organizm.   Przygotowanie:   W zależności od gatunku, wielkości liścia i osobistych preferencji należy ją parzyć od 3 do 10 min., aczkolwiek najlepsze wartości smakowe uzyskuje zazwyczaj po około 5-7 minutach. Temperatura wody stosowana do zalania herbaty białej nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.   Źródło: Promedica24 ____________ Przedsiębiorstwo Promedica24 od 2004 roku świadczy usługi pielęgniarskie i opiekuńcze dla klientów indywidualnych i instytucjonalnych w Niemczech, Austrii i Polsce. Personel Promedica24 opiekuje się osobami chorymi w domach prywatnych, szpitalach, sanatoriach, domach opieki i innych placówkach służby zdrowia. Strona główna: http://www.promedica24.pl   Zobacz więcej: portal o zdrowiu

Czym jest we wszystkich kolorach znaczenie w słowniku Leczenie i skutki Z .

  • Dodano:
  • Autor: