błonnik co to jest
Objawy Po co nam błonnik przyczyny. Leczenie W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi.

Czy przydatne?

Co znaczy Po co nam błonnik?

Definicja z ang. Why do we need fiber?, z niem. Warum brauchen wir Faser?.

Co to znaczy: Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych wytwórów. Popularnym i regularnie polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak istotne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze rozmawiamy ze specjalistą dietetykiem współpracującym z przedsiębiorstwem Good Food – Małgorzatą Zdrojewską. Dla większości osób, które interesują się zdrowym odżywianiem, błonnik ciągle pozostaje zagadką. Jak najłatwiej wytłumaczyć, czym właściwie jest? ‒ Błonnik pokarmowy to zespół substancji (roślinnych wielocukrów i lignin), które są oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Substancje te pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Błonnik potocznie nazywany jest również włóknem pokarmowym. Jakie, w takim razie są jego najważniejsze składniki? ‒ To są przedmioty roślinne nie trawione i nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Wśród nich należy wymienić: celulozę, ligniny, hemiceleuzy i pektyny. Wszystkie te substancje są istotne i pomagają w zdrowej pracy naszego organizmu. W najwyższym stopniu znaną cechą błonnika jest jego zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Co dokładnie dobrego robi on dla naszego zdrowia? ‒ Po pierwsze normalizuje pracę jelit, pomaga przy problemach trawiennych i zaparciach. Ułatwia regularne wypróżnianie. Wiąże również kwasy żółciowe w jelitach i obniża tym samym poziom cholesterolu. Błonnik pomaga zapobiegać miażdżycy. Dieta osób z problemami cukrzycowymi powinna być bogata we włókno pokarmowe, gdyż opóźnia ono wchłanianie glukozy. ciągle jednak nie wymieniliśmy najważniejszego działania błonnika dla wszystkich tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę. ‒ To prawda. Składnik ten stał się ostatnio bardzo dostępny dzięki swoim właściwościom wspomagającym odchudzanie. Z jednej strony idealnie przyspiesza przemianę materii i powiększa pracę jelit. Z drugiej zwiększając objętość pokarmu, hamuje uczucie głodu. Warto wspomnieć, iż wspomaga oczyszczanie ciała z toksyn i metali ciężkich. Właśnie dlatego warto myśleć cały okres o tym co jemy, zadbać o to oby nasza dieta była bogata we włókno pokarmowe nie tylko w chwili, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Zdrowe odżywianie kojarzy się najczęściej z sporą dawką spożywanych warzyw i owoców. Czy by uzupełnić naszą dietę w tak zwany włókno pokarmowe powinniśmy kierować się tą samą zasadą? ‒ Tak, do długiej i bogatej listy składników zawartych w warzywach i owocach zalicza się błonnik. Najlepiej jeżeli jemy je w surowej postaci i ze skórką, gdyż tam znajdziemy go najwięcej. Równie bogatym głównym źródłem błonnika są produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż czy muesli. Aktualnie w sklepach można znaleźć również sporo artykułów wzbogaconych w błonnik, dzięki czemu nie trzeba stosować dodatkowych suplementów diety.   Good Food Spółka akcyjna pochodzi z Poznania, zajmuje się produkcją żywności w segmencie przekąsek i pieczywa. Najpopularniejszą grupę produktową stanowią w nim wafle ryżowe. Przedsiębiorstwo uważana jest za jednego z prekursorów trendu zdrowego stylu odżywiania w Polsce i lidera jakościowego na rynku. Australijska technologia wypieku wafli ryżowych w powiązaniu z konsekwentną strategią pozwoliły Spółce bardzo szybko zaistnieć na rynku i odnieść efekt. GOOD FOOD jest aktualnie największym w Polsce i jednym z największych na świecie producentów pieczywa ryżowego. Produkty Spółki sprzedawane są między innymi w Danii, Szwecji, Norwegii, Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Litwie i Australii. Good Food Spółka akcyjna otrzymała w tym roku Złoty Laur Konsumenta w kategorii wafli ryżowych i srebrny Laur Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku dla wafelków Milutkie. Good Food Spółka akcyjna , Skórzewo, ul. Skórzewska 21, 60-185 Poznań, www.goodfood.pl.    

Czym jest Po co nam błonnik znaczenie w słowniku Leczenie i skutki P .

  • Dodano:
  • Autor: